Portfolio - De Vintage Wave stoel

Vandaag mijn eerste echte blog. Deze stoel heeft vanwege de ’s Gravelandse kunstroute in De Oude School in Kortenhoef gestaan.

Diet Scholten had eerst gevraagd of ik deze stoel voor haar wilde stofferen. Het is er niet van gekomen. De stoel blijft in de opslag en er gebeurt niets meer mee. Gelukkig denken ze meteen aan mij en heeft Diet gevraagd of ik de stoel wilde hebben.

Ik ben altijd benieuwd naar het verhaal achter de stoel. Vandaar dat Diet hier een verhaaltje over heeft geschreven die ik graag met jullie deel:

Een jaar of dertig geleden zag ik hem,bij de stoffeerder in de Nieuwe Hoogstraat, Amsterdam. Het was een drukke periode in mijn leven, met baan en jonge kinderen, rennen en redderen. Hij vulde de kleine etalage helemaal in al zijn molligheid: de kiepkantelstoel.

Als kind sliep ik wel eens op zo’n stoel, bij een oudtante. Zij woonde in een ouden van dagen hofje, had een glazen oog en geen logeerbed. Wel zo’n stoel.
Als je er eenmaal achterover gekanteld in ligt dan blijf je liggen, wist ik. Precies wat ik op dat moment nodig had voor mijn broodnodige rust. In gevlamd oranje met donkerrode piping, en aan de onderkant – grappig detail – een stukje van de vorige stof. Glanzende oudedamesstof in tere kleuren. De stoffeerder had dat onderdeel over het hoofd gezien.

Heb ik er veel op gelegen? Ik herinner me dat niet, waarschijnlijk vond ik dat ik het daar nog steeds te druk voor had. Toch was ie me dierbaar. De inrichting van de woonkamer veranderde, de stoel verhuisde naar beneden en uiteindelijk naar de opslag. Totdat hij een plek en een nieuw leven vond bij Yvonne, van Brokaat. Ik wens hem een heel mooie toekomst toe.

Ik vind het een bijzondere Vintage stoel, omdat zij uitklapbaar is en mooie ronde vormen heeft. Uiteraard stoffeer ik meubels met ‘ van alles’. Opeens kwam ik op het idee om Irene van Vliet van Woven Wonders te contacten. Ze was er wel voor in. En in de allereerste samenstelling heeft zij met mij meegedacht.

Sunset Dream

Deze stoel heb ik gestoffeerd met de jacquard geweven stoffen van Irene. Het zijn eigenlijk 6 verschillende teststukken. Voor er een grote gobelin gemaakt wordt, maken ze teststukken en die heb ik gebruikt. De twee gobelins die ik van Irene heb gekregen hebben de naam ‘Silence’en ‘Sunset Dream’. Zij heeft meters stof laten weven om uiteindelijk tot het gewenste resultaat te komen in het juiste kleurpalet en materiaal. “Hierdoor is er een exclusieve en originele fauteuil ontstaan die een sfeer uitstraalt van traditie, design en innovatie”, aldus Irene van Vliet.

Het materiaal van deze geweven stoffen bestaat uit; biologische katoen, viscose, poly-acryl en wol. Irene gebruikte natuurfotografie als basis voor de gobelins. Irene: “Voor mij is de schoonheid van de natuur een voortdurende beweging van licht, kleur en vorm; in mijn werk probeer ik deze momenten stil te leggen door middel van fotografie en schilderen. Vervolgens zet ik dit proces voort door een nieuw beeld te ontwerpen dat uiteindelijk resulteert in een kunstwerk van textiel.”

Passen en meten

Van de teststukken heb ik 1 geheel gemaakt. Eigenlijk is het dus een soort patchwork.

Gelukkig maak ik continue foto’s, want het is best een klus om het oude doorleefde uitklapsysteem en de diverse onderdelen van zo’n fauteuil weer goed in elkaar zetten. Het is millimeter werk om de resten Gobelins te hergebruiken en tijdens het stofferen de mooie stof, die je ziet, goed te verwerken. En daarnaast een andere stof te gebruiken, voor wat je niet ziet. Tijdens het stoffeerproces is het constant passen en meten.