Afgelopen week ben ik naar de DUTCH DESIGN WEEK in Eindhoven geweest.
De nieuwe generatie is op zoek naar allerlei mogelijkheden om materialen te hergebruiken. Zoals bijvoorbeeld het JUTE, die ik regelmatig voor het binnenwerk tijdens het stofferen van de stoelen en banken gebruik; de jute singels, de jute tarpauling en het vullinnen etc. Ik ben onder de indruk van alle mogelijkheden die ik tijdens de NEW MATERIAL AWARD 2018 heb gezien.
In 1970, 1980 & 1990 heb ik in Amsterdam gewoond en gewerkt als kostuumstyliste. Voor o.a. speelfilms, theaterproducties en commercials e.d. In die tijd al struinde ik allerlei winkels af, op zoek naar kleding en allerlei spannende materialen. Dit deed ik ook voor de diverse producties waar ik de kleding voor moest verzorgen. Maar ook voor mijzelf, als uitdaging om kledingstukken te verbouwen of er weer iets compleet anders van te maken.
Na een avondje hoeren en snoeren in Amsterdam, vond ik een keer midden in de nacht, op straat, voor hun kledingwinkel op het Rokin een grijze vuilniszak met restanten afgedankte prachtig felgekleurde resten katoenen fluwelen stof en stukje zijde. Het destijds bekende kleding ontwerpersduo PUCK & HANS, hadden die zak na het knippen van hun kleding-ontwerpen, ’s avonds buiten op straat gezet voor de vuilnisman de volgende dag.
Puck en Hans waren de kledingontwerpers in die periode! Uiteraard kon ik het niet laten om even een blik te werpen in de vuilniszak. Ik had geluk en toen ik zag wat er in zat, nam ik op dat moment de boute beslissing, (ik wist op dat moment nog niet wat), om van deze afgedankte prachtig felgekleurde stukjes velours stof en zijde iets te gaan maken!
Te snel, blijkt nu in Eindhoven, worden restanten afgedankt. Ik ben gehecht aan de geschiedenis van een stof of van een item. Kleurgebruik en de technische afwerking zijn mijn aandachtspunten. Alles moet bij elkaar passen. De losse stukjes zijn altijd het begin – die steken de vonk aan. Dan ga ik aan de slag, gewapend met verbeeldingskracht en vakmanschap.
Door mijn kennis en mijn ervaring, in mijn stylingperiode en mijn werk nu als stoffeerder, weet ik gericht te zoeken naar wat past. De keuze van het type materiaal en de kleuren zijn bepalend voor de sfeer. De gekleurde stofjes velours en zijde in de vuilniszak waren door Puck en Hans al zorgvuldig op elkaar afgestemd. Met deze restant lapjes onderzoek ik de (on)mogelijkheden. Van alle afgeknipte overgebleven lapjes, die voor de kledingontwerpen zijn gemaakt, maak ik een nieuw ontwerp.
Het verhaal heb ik inmiddels weer doorverteld. Door mijn passie en mijn skills, was ik toen al in de staat om van deze willekeurig afgeknipte resten stof iets te maken en een emotionele waarde terug te geven! Na mijn 20-jarige kostuumperiode ben ik, om thuis te zijn en voor de kinderen te kunnen zorgen, gaan stofferen.
Van de gekleurde fluwelen lap, die ik destijds heb samengesteld en gemaakt, heb ik nu een poefje gestoffeerd. De geschiedenis vertelt zich door en er is een eigenzinnig ontwerp ontstaan, die de handtekening draagt van twee bedenkers: Puck & Hans en ik, Yvonne de Boer.
Inspiratie
Wat kapot is, herstellen
Wat sleets is, laten stralen
Wat vuil is, schoonmaken
Wat gedoofd is, nieuw leven inblazen
Wat in stukjes is weer een geheel van maken.
Fluweel is een zachte en fijne glanzende stof, die vanouds gebruikt wordt voor kostbare kleding. Het is een geweven stof, waarbij rechtopstaande pluizen, de zogenaamde pool van zijde of katoen, met kettingdraden zijn meegeweven en zijn afgesneden. Als er lycra aan wordt toegevoegd, krijg je een elastische velours.